Waarom is leren van elkaar van alle tijden?

Leren van elkaar is al sinds jaar en dag een van de drijvende krachten achter groei en persoonlijke ontwikkeling. Je ziet de basis hiervoor in de dierenwereld: “Doe mij maar na ‘kleine’ en je hebt een grotere kans om te overleven!”. In mijn praktijk als psycholoog en consultant hoor ik vaak – voordat ze bij mij komen – dat ze zich eerst hebben afgevraagd: ‘Kan ik dit zelf oplossen?’ en ‘Waarom heb ik eigenlijk iemand nodig?’ Aan de andere kant ervaar ik een overweldigende opkomende trend om manieren te vinden samen met anderen te willen groeien en leren (‘Reaching Out’)! Uitdagingen oplossen met elkaar, of je dat nu doet met een professional, vriend(in) of collega.

Informeel leren centraal thema MentesMe

Deze constateringen waren voor ons – MentesMe – een van de redenen om informeel leren als leidraad te nemen voor onze complete organisatie, met specifieke trainingen en produkten vanuit dit basisprincipe. Al snel hebben we onderkent dat de uitdagingen bij ‘reaching out’ complex zijn, zeker als dit wordt gedaan met een niet-professional zoals een collega of vriend(in). Om hulp vragen betekent dat je toegeeft dat je advies of hulp nodig hebt, en dit tevens kenbaar maakt. Het mooie van hulp vragen is dat je je open stelt voor leren, een essentiele eerste stap voor groei. Dat kan spannend zijn, zeker als je de persoon redelijk goed kent zoals bijvoorbeeld een collega. ‘Kijkt mijn collega dan nog wel met dezelfde ogen naar mij, als ik gevraagd heb om hulp?’ en ‘Kan ik hem of haar erop vertrouwen dat onze gesprekken vertrouwelijk zijn?’ Maar ook bij een vriend of vriendin kan het lastig zijn. Misschien omdat je ‘voorheen’ altijd de rots in de branding was, en nu zelf advies nodig hebt?!

De Helper en Hulpvrager

Als je als helper (mentor) en hulp-vrager (mentee) een informeel leren traject in gaat, blijkt uit onderzoek blijkt dat er niet 1 beste methode is om samen aan de slag te gaan. Wat overduidelijk is dat een vorm van structuur – over hoe met elkaar om te gaan – randvoorwaardelijk is voor succesvol informeel leren. Wij hebben gekozen voor de GROW methode. Al in het begin is deze methode aangevuld aangevuld met de ‘i’ omdat er altijd twee personen actief zijn tijdens informeel leren. Uit ervaringen bij scholen in het PO en VO maar ook bij grotere organisaties als Rabobank Nederland en PegaSystems is gebleken dat de iGROW methode een krachtige, eenvoudig toe te passen en voor iedereen te leren methode is.

De i in iGROW is een essentiele toevoeging gebleken omdat hulp vragen en hulp ontvangendoor elk persoon anders wordt ervaren. Zowel de mentee als de mentor heeft een eigen persoonlijkheid. In een volgende blog ‘De i in iGROW’ zal ik dieper ingaan op hoe inzichten in sociale communicatie stijlen kunt helpen om iGROW’en nog effectiever en plezieriger te maken voor zowel mentor als mentee.

Het is onze missie om zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze visie dat leren van en met elkaar niet alleen ‘fun’ is, maar ook zeer effectief en efficient is gebleken. Wie durft het aan om binnen zijn organisatie aan de slag te gaan met informeel leren, en zowel de rol van mentor als van mentee op zich te nemen? Wij zijn er klaar voor!

Meer weten? Aarzel niet met ons contact op te nemen. 

Dit is wat wij ervaren in de praktijk:

  1. Hulp en advies vragen aan elkaar is een opkomende trend
  2. Open stellen voor hulp / advies is een essentiele step om groei mogelijk te maken
  3. Elkaar vertrouwen is te leren en niet vanzelfsprekend
  4. Mentor en mentee nemen altijd een eigen ‘i’ mee tijdens informeel leren
  5. Tijdens informeel leren is een struktuur gebruiken randvoorwaardelijk voor succes

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *