Drie redenen waarom leren van anderen slim is

leren van elkaar

Mensen leren doorlopend. Het makkelijkste en het snelste leren we door onze eigen ervaringen. Dat doen we dag in dag uit. Thuis, op kantoor of op straat. Via gesprekken met elkaar maar meestal gewoon door te doen! In dit artikel krijg je drie redenen waarom leren van anderen slim is.

Traditioneel onderwijs nog belangrijkste vorm van leren

Hoewel we het meest eenvoudig leren in de dagelijkse praktijk, schakelen we massaal professionals in om onszelf te ontwikkelen. Want iedere dag opnieuw zetten duizenden docenten en honderden scholen en trainingsinstituten zich in om onze kennis te vergroten of om onze vaardigheden te verbeteren. Klassikaal of op afstand stoppen we onze hoofden vol met nieuwe kennis uit boeken, e-learnings of Webinars. 

Ook als we onze communicatievaardigheden willen trainen, betere gesprekstechnieken willen oefenen of assertiever willen worden, doen we dat niet op het werk, thuis of op straat maar in een trainingslokaal of zaaltje. Meestal ver weg van mondige klanten, lastige chefs of vervelende leerlingen.

Informeel leren is buitengewoon effectief

Al enige tijd geleden kopte NRCdat wij onszelf te kort doen als het gaat om leren. We doen volgens het artikel namelijk betrekkelijke weinig met ‘leren van elkaar’. Of, in vaktermen; informeel of contextueel leren. Wie op deze zoektermen googelt, ontdekt een schat aan artikelen over het onderwerp. En vindt ook aanwijzingen dat informeel leren een buitengewoon effectieve manier van leren is. 

Leren door te doen!

Informeel leren doe je onder andere door gewoon zelf aan de slag te gaan. En door, op het moment dat je even vastloopt, hulp te vragen aan een ervaringsdeskundige of mentor. Deze heeft twee mogelijkheden; hij doet het een keer voor of hij helpt je op weg door tips te geven of je gericht vragen te stellen.  Bijvoorbeeld; “Wat is je doel? Waarom heb je voor deze aanpak gekozen? Welke alternatieven zijn er? Wat is, gezien de situatie, volgens jou de beste keuze?” De mentor kan je jouw vraagstuk gericht en zelf laten oplossen. 

Drie redenen waarom leren van anderen slim is

Maar waarom heb je daar wat aan? Wat levert het je op? Drie redenen waarom het slim is om leren van anderen te ondersteunen.

Voordeel 1: Veel gerichter leren

Het grote voordeel hiervan is dat je veel gerichter leert. Je krijgt geen kennis aangeboden die je op dat moment niet direct nodig hebt maar je leert aan de hand van jouw eigen concrete praktijkvraag. Om het met andere woorden te zeggen; je leert in jouw eigen context. 

Voordeel 2: Kennis beklijft veel beter

Omdat je veel beter kunt onthouden door te doen dan door te horen of lezen, blijft datgene wat je leert met informeel leren veel beter hangen. Al in 1954 schreef onderwijskundige Edgar Daledat je ongeveer 90% van jouw persoonlijke ervaringen onthoudt maar dat bij leren in een klaslokaal of collegezaal slechts 5% blijft hangen.

Voordeel 3: Meer samenhang 

Tenslotte leidt informeel leren tot meer open en transparante organisaties. Het actief delen van kennis en vaardigheden zorgt er namelijk voor dat medewerkers meer bij elkaar betrokken zijn. Kennis en ervaring wordt beter gedeeld en blijft daardoor veel beter behouden voor een organisatie.

Informeel leren is een mooie aanvulling op formele leervormen en zal deze zeker nooit vervangen. Integendeel. We leren op school hoe we met elkaar omgaan en we leren er bovendien de belangrijkste vaardigheden die ons in staat stellen om te kunnen leren. We leren er allemaal lezen en hoe we informatie moeten opzoeken en verwerken. 

Al met al blijft het jammer dat het potentieel van informeel leren in onze moderne samenleving nog zo weinig wordt benut. Daar is meer uit te halen! Voor iedere organisatie is het slim om leren van anderen goed te ondersteunen.


Joep van de Ven

Iedere dag een beetje beter worden. Iedere dag iets nieuws leren. Joep is een nieuwsgierige en gedreven marketeer met een fascinatie voor nieuwe kennis en vaardigheden. Joep werkt voor klanten in de zorg en in het onderwijs die net als hij willen ervaren hoe het beter kan en willen weten wat er voorbij de volgende bocht te zien is.

1 reactie

Support Mentor · 21 juni 2020 op 19:34

Gave blog Joep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *